Tentang Kad Ketibaan SG

Walaupun keadaan pandemik Covid-19 semakin baik, masih terdapat wabak baru yang perlu diambil perhatian secara serius. Oleh sebab itu, kerajaan Singapura telah memperkenalkan Kad Ketibaan Singapura, borang pengisytiharan kesihatan yang mengandungi butiran-butiran perjalanan dan kesihatan pengembara.

Kad Ketibaan SG adalah langkah berjaga-jaga yang bertujuan untuk mengelak penularan Covid-19 di Singapura. Ia telah dilancarkan sebagai pengganti kad kesihatan dalam bentuk kertas yang sedia ada sebelum ini.

Kad Ketibaan Singapura adalah wajib bagi semua warganegara yang ingin melawat Singapura. Satu-satunya pengecualian ialah penduduk yang diberi vaksin ketika tiba di Singapura melalui pintu masuk darat dan orang yang pergi ke Singapura untuk tujuan transit tanpa kebenaran imigresen.

Seseorang boleh memohon Kad Ketibaan SG dalam talian sepenuhnya. Mereka dikehendaki mengisi borang permohonan, melampirkan dokumen-dokumen yang diminta, dan membayar yuran. Kemudian, pengesahan dihantar ke alamat e-mel sebagai dokumen PDF.

Di sempadan, apabila mereka tiba di Singapura, pemohon mungkin perlu mengemukakan pasport mereka yang sah, seterusnya tiket, serta visa dan sijil vaksinasi demam kuning. Walaupun Kad Ketibaan SG telah disambungkan denganpasport, adalah lebih baik untuk menyimpannya pada peranti sekiranya ada isu yang timbul.

Kad Ketibaan Elektronik Singapura mestilah diserahkan 3 hari sebelum tiba di Singapura dan membenarkan hanya satu kemasukan ke negara tersebut.

Sila ambil perhatian bahawa Kad Ketibaan SG bukanlah visa, dan mana-mana warganegara yang tidak mempunyai akses bebas visa mestilah mempunyai kedua-dua visa dan kad pengisytiharan kesihatan untuk melawat Singapura.

arrival card singapore

Proses Permohonan Kad Ketibaan Singapura

Proses permohonan Kad Ketibaan SG adalah mudah dan boleh diselesaikan dalam masa beberapa minit. Ini adalah apa yang anda perlu lakukan:

 1. Lengkapkan borang permohonan. Untuk kad ketibaan Singapura, anda perlu nyatakan maklumat peribadi, kenalan, perjalanan dan kesihatan anda.
 2. Muat naik dokumen-dokumen yang diperlukan.
 3. Bayar yuran. Semua kaedah pembayaran yang ditawarkan oleh laman web kami adalah selamat, jadi anda boleh memilih mana-mana kaedah tersebut, termasuk PayPal dan kad debit/kredit.
 4. Semak akaun e-mel anda dari semasa ke semasa. Kad Ketibaan Singapura yang telah diluluskan akan dihantar ke alamat e-mel.

Pengesahan dihantar sebagai fail PDF. Memandangkan Kad Ketibaan SG disambungkan secara elektronik kepada pasport pemohon, cetakan adalah tidak perlu. Namun, kami mengesyorkan agar anda menyimpan dokumen Kad Ketibaan Singapura pada peranti anda.

Keperluan untuk melengkapkan Kad Ketibaan ke Singapura

Jika anda bercadang untuk melancong ke Singapura dengan Kad Ketibaan SG, anda perlu memenuhi beberapa syarat:

 1. Anda perlu melampirkan dokumen-dokumen yang diperlukan dan memenuhi keperluan teknikal:
  • anda harus mempunyai pasport yang sah (ia tidak boleh tamat tempoh dalam tempoh 6 bulan dari tarikh ketibaan yang dirancang di Singapura)
  • anda mesti mempunyai peranti yang berfungsi (telefon, komputer riba, tablet atau PC) dengan sambungan internet yang stabiln
  • anda mempunyai dana yang cukup untuk membuat pembayaran dalam talian
  • akaun e-mel anda mesti kekal aktif dan boleh diakses
 2. Anda juga perlu memberikan maklumat yang tepat semasa memohon Kad Ketibaan SG dalam talian, termasuk:
  • butiran peribadi anda (nama, nama keluarga, tarikh lahir, kewarganegaraan, dsb.)
  • maklumat perjalanan (tarikh berlepas dan tarikh ketibaan, butiran penerbangan, dsb.)
  • maklumat kesihatan
  • butiran kenalan (nombor telefon dan alamat e-mel anda).
 3. Anda harus memasuki Singapura melalui salah satu daripada pelabuhan kemasukan yang berikut:
  • Lapangan Kapal Terbang Changi Singapura
  • Pusat pemeriksaan Tuas
  • Pusat pemeriksaan Woodlands
  • Pusat Singapore Cruise Centre
  • Terminal Feri Changi Point
  • Terminal Feri Changi
  • Terminal Feri Tanah Merah
 4. Semasa ketibaan, pihak imigresen meminta anda mengemukakan dokumen berikut:
  • Pasport sah anda
  • Visa ke Singapura dan destinasi seterusnya (jika berkenaan)
  • Sijil vaksinasi demam kuning (jika berkenaan)
  • Tiket pergi balik
sg arrival card

Siapa yang sepatutnya perlu mengisi perisytiharan kesihatan elektronik untuk ke Singapura

Kad Ketibaan Singapura adalah wajib bagi semua kategori pengembara yang melawat Singapura, tanpa mengira kewarganegaraan mereka:

 • warga asing dalam perjalanan jangka pendek
 • pelancong yang mendaftar dalam Program Pengembara Kerap
 • pemegang pasport jangka panjang, termasuk mereka yang mempunyai Pasport Kerja, Pasport Lawatan Jangka Panjang, Pasport Pelajar, dan Pasport Tanggungan
 • penduduk tetap
 • rakyat Singapura

Walau bagaimanapun, pengembara transit tanpa mendapatkan pelepasan imigresen dan penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya memasuki Singapura melalui pintu masuk darat termasuk dalam pengecualian. Mereka dikecualikan daripada keperluan Kad Ketibaan SG.

Bila untuk serahkan permohonan Kad Ketibaan SG

Anda perlu memohon Kad Ketibaan Elektronik Singapura 3 hari sebelum tarikh ketibaan yang dirancang di Singapura.

Masa pemprosesan bergantung kepada beberapa faktor, salah satunya ialah ketepatan data yang diberikan.

Ianya penting untuk menyatakan maklumat dalam borang dengan betul, terkini, dan lengkap sepenuhnya. Kesilapan dan ralat boleh menyebabkan isu dan kelewatan semasa pemprosesan.

Sila ambil perhatian bahawa sekiranya anda memberikan maklumat palsu atau tidak lengkap, anda mungkin akan didenda atau dihukum penjara.

Jika maklumat berubah atau anda menyedari bahawaterdapat kesilapan dalam borang, anda perlu hubungi pasukan sokongan kami. Anda dikehendaki menarik balik Kad Ketibaan SG anda dan memohon yang baru.

singapore arrival card

Soalan-soalan Lazim

Adakah saya masih perlu melengkapkan Kad Ketibaan SG untuk ke Singapura?

Ya, melainkan anda seorang pemastautin vaksin sepenuhnya yang tiba di Singapura melalui pusat pemeriksaan darat atau pengembara transit tanpa mendapatkan pelepasan imigresen. Semua pengembara yang ingin memasuki Singapura mesti melengkapkan Kad Ketibaan Singapura, termasuk pelawat asing, pemegang pasport jangka panjang, warganegara Singapura dan penduduk.

Bagaimana saya boleh isi Kad Ketibaan Singapura?

Anda boleh menghantar borang permohonan dalam talian di laman web kami. Apa yang anda perlu lakukan ialah melengkapkan beberapa langkah mudah: berikan maklumat anda, lampirkan dokumen-dokumen sokongan, bayar yuran, dan semak peti masuk anda, kerana Kad Ketibaan Singapura dihantar ke alamat e-mel pemohon.

Bilakah saya harus melengkapkan pengisytiharan kesihatan elektronik SG saya?

Anda mesti melengkapkan borang permohonan dalam talian Kad Ketibaan SG 3 hari sebelum perjalanan anda ke Singapura. Pastikan maklumat anda betul dan relevan bagi mengelakkan sebarang kelewatan.

Berapakah kos Kad Ketibaan SG?

Kos Kad Ketibaan Elektronik Singapura di laman web kami adalah 34 Euro. Anda boleh menampung yuran melalui sebarang kaedah pembayaran yang tersedia, termasuk kad debit/kredit dan PayPal.

Berapa lama saya perlu menunggu untuk terima pengesahan kad ketibaan SG?

Setiap permohonan adalah berbeza bagi setiap individu, jadi masa pemprosesan juga berbeza. Namun, biasanya, anda tidak perlu menunggu lama, dan banyak permohonan akan diproses dalam masa beberapa jam. Dengan melengkapkan borang dengan betul, anda memaksimumkan peluang anda untuk kelulusan cepat.