Tentang Kad Ketibaan SG

Kad Ketibaan SG ialah pengisytiharan kesihatan yang diperkenalkan berikutan penularan wabak COVID-19 sebagai langkah berjaga-jaga yang bertujuan untuk mengelak penularan virus itu di Singapura. SGAC telah dilancarkan sebagai pengganti kad kesihatan berasaskan kertas sedia ada sebelum ini.

Kad Ketibaan Singapura adalah wajib bagi semua warga negara yang ingin melawat Singapura. Satu-satunya pengecualian ialah penduduk yang diberi vaksin yang tiba di Singapura melalui pintu masuk darat dan orang yang pergi ke Singapura untuk tujuan transit tanpa kebenaran imigresen.

Pelancong boleh memohon Kad Ketibaan SG sepenuhnya dalam talian. Mereka dikehendaki mengisi borang permohonan, melampirkan dokumen yang diminta, dan menampung yuran. Pengesahan kemudiannya dihantar ke alamat e-mel pemohon sebagai dokumen PDF.

Di sempadan, apabila pengembara tiba di Singapura, mereka mungkin perlu menunjukkan pasport mereka yang sah, tiket seterusnya, serta visa dan sijil vaksinasi demam kuning. Walaupun Kad Ketibaan SG disambungkan ke pasport, adalah lebih baik untuk menyimpannya pada peranti sekiranya terdapat beberapa isu.

Kad Ketibaan Elektronik Singapura mesti diserahkan 3 hari sebelum ketibaan ke Singapura dan membenarkan hanya satu kemasukan ke negara itu.

Ambil perhatian bahawa Kad Ketibaan SG bukan visa , dan warganegara tanpa akses bebas visa mesti mempunyai kedua-dua visa dan kad pengisytiharan kesihatan untuk melawat Singapura.

Penting: Walaupun wabak itu telah berakhir, kerajaan Singapura tidak menarik balik syarat untuk melengkapkan SGAC. Hantar SGAC anda melalui laman web kami dan elakkan sebarang kerumitan yang tidak perlu semasa ketibaan anda di Singapura.

arrival card singapore

Proses Permohonan Kad Ketibaan Singapura

Proses permohonan Kad Ketibaan SG adalah mudah dan boleh diselesaikan dalam masa beberapa minit. Ini adalah apa yang anda perlu lakukan:

 1. Lengkapkan borang permohonan. Untuk kad ketibaan Singapura, anda perlu nyatakan maklumat peribadi, kenalan, perjalanan dan kesihatan anda.
 2. Muat naik dokumen-dokumen yang diperlukan.
 3. Bayar yuran. Semua kaedah pembayaran yang ditawarkan oleh laman web kami adalah selamat, jadi anda boleh memilih mana-mana kaedah tersebut, termasuk PayPal dan kad debit/kredit.
 4. Semak akaun e-mel anda dari semasa ke semasa. Kad Ketibaan Singapura yang telah diluluskan akan dihantar ke alamat e-mel.

Pengesahan dihantar sebagai fail PDF. Memandangkan Kad Ketibaan SG disambungkan secara elektronik kepada pasport pemohon, cetakan adalah tidak perlu. Namun, kami mengesyorkan agar anda menyimpan dokumen Kad Ketibaan Singapura pada peranti anda.

Keperluan untuk melengkapkan Kad Ketibaan ke Singapura

Jika anda bercadang untuk melancong ke Singapura dengan Kad Ketibaan SG, anda perlu memenuhi beberapa syarat:

 1. Anda perlu melampirkan dokumen-dokumen yang diperlukan dan memenuhi keperluan teknikal:
  • anda harus mempunyai pasport yang sah (ia tidak boleh tamat tempoh dalam tempoh 6 bulan dari tarikh ketibaan yang dirancang di Singapura)
  • anda mesti mempunyai peranti yang berfungsi (telefon, komputer riba, tablet atau PC) dengan sambungan internet yang stabiln
  • anda mempunyai dana yang cukup untuk membuat pembayaran dalam talian
  • akaun e-mel anda mesti kekal aktif dan boleh diakses
 2. Anda juga perlu memberikan maklumat yang tepat semasa memohon Kad Ketibaan SG dalam talian, termasuk:
  • butiran peribadi anda (nama, nama keluarga, tarikh lahir, kewarganegaraan, dsb.)
  • maklumat perjalanan (tarikh berlepas dan tarikh ketibaan, butiran penerbangan, dsb.)
  • maklumat kesihatan
  • butiran kenalan (nombor telefon dan alamat e-mel anda).
 3. Anda harus memasuki Singapura melalui salah satu daripada pelabuhan kemasukan yang berikut:
  • Lapangan Kapal Terbang Changi Singapura
  • Pusat pemeriksaan Tuas
  • Pusat pemeriksaan Woodlands
  • Pusat Singapore Cruise Centre
  • Terminal Feri Changi Point
  • Terminal Feri Changi
  • Terminal Feri Tanah Merah
 4. Semasa ketibaan, pihak imigresen meminta anda mengemukakan dokumen berikut:
  • Pasport sah anda
  • Visa ke Singapura dan destinasi seterusnya (jika berkenaan)
  • Sijil vaksinasi demam kuning (jika berkenaan)
  • Tiket pergi balik
sg arrival card

Siapa yang sepatutnya perlu mengisi perisytiharan kesihatan elektronik untuk ke Singapura

Kad Ketibaan Singapura adalah wajib bagi semua kategori pengembara yang melawat Singapura, tanpa mengira kewarganegaraan mereka:

 • warga asing dalam perjalanan jangka pendek
 • pelancong yang mendaftar dalam Program Pengembara Kerap
 • pemegang pasport jangka panjang, termasuk mereka yang mempunyai Pasport Kerja, Pasport Lawatan Jangka Panjang, Pasport Pelajar, dan Pasport Tanggungan
 • penduduk tetap
 • rakyat Singapura

Walau bagaimanapun, pengembara transit tanpa mendapatkan pelepasan imigresen dan penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya memasuki Singapura melalui pintu masuk darat termasuk dalam pengecualian. Mereka dikecualikan daripada keperluan Kad Ketibaan SG.

Bila untuk serahkan permohonan Kad Ketibaan SG

Anda perlu memohon Kad Ketibaan Elektronik Singapura 3 hari sebelum tarikh ketibaan yang dirancang di Singapura.

Masa pemprosesan bergantung kepada beberapa faktor, salah satunya ialah ketepatan data yang diberikan.

Ianya penting untuk menyatakan maklumat dalam borang dengan betul, terkini, dan lengkap sepenuhnya. Kesilapan dan ralat boleh menyebabkan isu dan kelewatan semasa pemprosesan.

Sila ambil perhatian bahawa sekiranya anda memberikan maklumat palsu atau tidak lengkap, anda mungkin akan didenda atau dihukum penjara.

Jika maklumat berubah atau anda menyedari bahawaterdapat kesilapan dalam borang, anda perlu hubungi pasukan sokongan kami. Anda dikehendaki menarik balik Kad Ketibaan SG anda dan memohon yang baru.

singapore arrival card

Soalan-soalan Lazim

Adakah saya masih perlu melengkapkan Kad Ketibaan SG untuk ke Singapura?

Ya, melainkan anda seorang pemastautin vaksin sepenuhnya yang tiba di Singapura melalui pusat pemeriksaan darat atau pengembara transit tanpa mendapatkan pelepasan imigresen. Semua pengembara yang ingin memasuki Singapura mesti melengkapkan Kad Ketibaan Singapura, termasuk pelawat asing, pemegang pasport jangka panjang, warganegara Singapura dan penduduk.

Bagaimana saya boleh isi Kad Ketibaan Singapura?

Anda boleh menghantar borang permohonan dalam talian di laman web kami. Apa yang anda perlu lakukan ialah melengkapkan beberapa langkah mudah: berikan maklumat anda, lampirkan dokumen-dokumen sokongan, bayar yuran, dan semak peti masuk anda, kerana Kad Ketibaan Singapura dihantar ke alamat e-mel pemohon.

Bilakah saya harus melengkapkan pengisytiharan kesihatan elektronik SG saya?

Anda mesti melengkapkan borang permohonan dalam talian Kad Ketibaan SG 3 hari sebelum perjalanan anda ke Singapura. Pastikan maklumat anda betul dan relevan bagi mengelakkan sebarang kelewatan. Contohnya, jika anda bercadang untuk tiba di Singapura pada 30 April 2024, anda boleh menyerahkan SGAC anda mulai 28 April 2024 dan seterusnya.

Berapakah kos Kad Ketibaan SG?

Kos Kad Ketibaan Elektronik Singapura di laman web kami adalah 34 Euro. Anda boleh menampung yuran melalui sebarang kaedah pembayaran yang tersedia, termasuk kad debit/kredit dan PayPal.

Berapa lama saya perlu menunggu untuk terima pengesahan kad ketibaan SG?

Setiap permohonan adalah berbeza bagi setiap individu, jadi masa pemprosesan juga berbeza. Namun, biasanya, anda tidak perlu menunggu lama, dan banyak permohonan akan diproses dalam masa beberapa jam. Dengan melengkapkan borang dengan betul, anda memaksimumkan peluang anda untuk kelulusan cepat.

Adakah Kad Ketibaan SG adalah visa?
Tidak. Kad Ketibaan SG tidak sama dengan visa untuk Singapura. Jika anda warganegara negara yang tidak dikecualikan visa, anda mungkin perlu mendapatkan kedua-dua dokumen, iaitu visa yang berkaitan dan SGAC.
Dapatkah saya mengedit Kartu Kedatangan SG setelah penyerahan?
Anda dapat mengedit SGAC Anda setelah pengajuan selama belum diproses dan Anda belum tiba di Singapura. Apabila Anda perlu melakukan perubahan pada aplikasi Anda, silakan hubungi kami segera.
Apakah yang boleh berlaku jika saya terlupa menyerahkan Kad Ketibaan SG?
Semua pengembara amat disyorkan untuk melengkapkan Kad Ketibaan SG sebelum tiba di Singapura. Mereka yang gagal berbuat demikian akan diminta menyerahkan SGAC semasa ketibaan mereka dan ia boleh menyebabkan kelewatan yang tidak perlu pada pelepasan imigresen.
Bolehkah saya menyerahkan Kad Ketibaan SG dua kali?
Anda boleh menghantar SGAC sehingga 3 perjalanan bagi setiap permohonan individu. Jangan lupa untuk memberikan butiran yang diperlukan mengenai setiap perjalanan anda ke Singapura.